KAKELUGN

Drömmer du om kakelugn att mysa framför, eller komplettera din befintliga värmekälla med? Då tänker du klokt. En kakelugn kräver mindre ved och bjuder länge på sin värme. Men förr eller senare behöver den ses över och renoveras. Och när den dagen kommer är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Moraths Kakelugn och Mureri, en kakelugnsmakare i Norrköping. 

Kakelugnens värmesystem är en snillrik konstruktion i tegel som förflyttar röken i fem olika kanaler. Själva idén med kakelugnen är att få ut mesta möjliga värme av minsta möjliga mängd ved. Och i dessa tider när det blåser snålt, tvingas vi tänka liter mer ekonomiskt. En kakelugn är då en god investering; ingen eldstad håller värmen så bra som den. 

Anlita en kakelugnsmakare i Norrköping

Många är de kakelugnar som har över hundra år på nacken. Hatten av 🙂 De bär ofta en skönhet och tjänstgör också som dekorativ möbel i mångas hem. Och de kan bli en trotjänare i många år. Bara du vårdar dem väl.  

Men ändock händer det allt som oftast att kakelugnen blir otät med åren. Tidens tand sätter sina spår. Tegelstenarna inuti kakelugnen slits helt enkelt ned och behöver bytas ut. Andra problem kan vara att kakelugnen blivit otät och läcker ut rök. 

Att renovera en kakelugn kräver kunskap. Du behöver också tålamod, noggrannhet och stresstålighet. Andra egenskaper som väger guld är blick för skönheten. Därför är vår rekommendation att överlåta renoveringen av din kakelugn till en kakelugnsmakare. Gärna i Norrköping. 

Renovering kakelugn. Hur går det till?

Många års eldning sliter på materialet inuti kakelugnen. När teglet i kakelugnen blir sönderbränt och fogarna blir otäta är det dags att plocka ner den för att byta ut själva innanmätet. Men hur går det egentligen till när man renoverar en kakelugn?

Vis av erfarenhet börjar vi alltid med att plasta in väggarna intill din kakelugn. Vi lägger skivor på golvet för att inte skada det och täcker väggar och fönster. För när vi väl sätter i gång blir det smutsigt. 

Med varsam hand plockar vi sedan ner varje kakelblad. En efter en. Noga uppmärkta med bokstäver för varje rad; A, B, C, D och så vidare. Sedan med siffror för att visa vilken platta på raden det är; A1, A2, A3. Ty varje kakelblad är en gång skapad efter den bredvid. 

Mellan varje kakelblad en fog av lerbruk. Cement göre sig icke besvär här. En kakelugn rör sig nämligen (osynligt). Allt material expanderar när vi eldar i kakelugnen, men framför allt är det teglet som sväller. När det sedan kallnar sjunker det ihop. Därför är lerbruk den perfekta fogmassan, rörlig som den är i sitt element. 

Fogarna löses upp i vatten och kakelbladen skrubbas sedan rent med varlig hand. Tålamod är en dygd i sammanhanget. Försiktigt lutas kakelbladen så mot väggen i väntan på att få tillbaka sin givna plats på kakelugnen; där de alltid stått och alltid ska stå. 

Visste du förresten att nästan allt i en kakelugn är (eller kan vara) gjort av lera. Kakelbladen, tegelstenarna och tegelplattorna inuti. Till och med glasyren kan vara tillverkad av lera. 

Nu till nästa steg i renoveringen av din kakelugn – innanmätet

Kanalerna i din kakelugn

Inuti en kakelugn finns fler kanaler. Fem till antalet. Kanalerna är uppbyggda av tegelstenar. Och oftast är det här som kakelugnen läcker. Vi gör nu en översyn och byter ut varje enskild tegelsten. här är ett tidskrävande arbete som behöver göras med precision. 

Kakelbladen sätts på plats och det gamla teglet ersätts med nytt tegel. Därefter ska det torka. I hela två månader. Dessförinnan får du inte elda i kakelugnen. Du behöver dessutom låta en sotare provtrycka kakelugnen innan det är dags för första brasan i din renoverade kakelugn. 

Och medan du sitter där i lugnan ro och tittar in i brasan, kan du kanske framför dig se, hur röken vindlar i en given bana. Först upp i mittre kanalen, sedan de två främre, därefter i de två bakre kanalerna för att till sist ringla vidare genom spjället och upp i skorstenen.

Färden genom kanalerna gör att värmen fördelar sig och sprids ut i kakelugnen. Det brukar ta omkring 1,5 timmar att värma en kakelugn, som sedan bevarar den sköna värmen under 12 timmar. Inte så illa. 

Om vi nu backar några steg och funderar över orsakerna till att kakelugnen läcker. Ja, då handlar det ofta om oförsiktig eldning, men också många års slitage. Detta orsakar sprickor i teglet. Om sotaren upptäcker det, så förläggs din kakelugn sannolikt med eldningsförbud. Om du själv märker att din kakelugn läcker ska du omedelbart sluta elda i den. Gasen som läcker ut är osynlig men väldigt giftig. Så se upp!

Lera – ett jordnära byggmaterial

Metoden vid renovering av kakelugnar och inte minst materialen vi använder, är desamma som för trehundra år sedan. Leran, som är ett naturmaterial, blandas med vatten och sand till lerbruk. Och med detta bruk fogar vi samman kakelbladen och tegelstenarna inuti kakelugnen.  

Lerbruket får en plastisk form, som vi lätt kan forma och när den torkar blir den hållfast och relativt beständig. Fördelen med leran är också att den är mer elastisk än cement. Eftersom kakelugnen rör sig är det också mer lämpligt. Leran klarar också betydligt högre värme. 

Vårda din kakelugn. Elda rätt.

Om du sköter din kakelugn och eldar på rätt sätt, kan den hålla länge. Om kakelugnen är kall ska du börja med att elda lite tidningspapper. Det räcker för att värma upp den kalla luften i rökkanalerna, så att draget kommer i gång. Se till att du har öppnat spjället. 

Om det ryker in kan det bero på att skorstenen är kall. Ha tålamod och fortsätt ändå försiktigt med lite papper. Gör därefter en liten tändbrasa, med några mindre torra vedträn som du staplar liggandes ovanpå varandra. Fortsätter det att ryka in kan det bero på att rökkanalen i skorstenen är skadad. Hör av dig till oss, så kan vi åtgärda problemet.

När brasan väl tagit fart och kakelugnen blivit lite varm kan du lägga på fler och större vedträn. När den stora brasan tagit sig kan du stänga luckorna och skjuta in spjället till hälften. Ofta räcker det att elda en brasa för att kakelugnen ska bli varm och hålla värmen till nästa morgon. Vill du ändå fortsätta elda för att det är mysigt ska du ha luckorna öppna. 

Elda varsamt! En kakelugn kan bli överhettad och då spricka och börja läcka. Avsluta då omedelbart eldningen.

Tänk på att

Din kakelugn…

  • behöver torka två månader när den satts upp innan du kan elda i den
  • vill helst sättas upp mot en icke brännbar vägg
  • ska besiktas av en sotare minst vart tredje år
  • kräver bygglov innan den installeras

Tänk på att

Din kakelugn…

  • tar ungefär en vecka att sätta upp, 40 timmar
  • väger omkring ett ton
  • Ordet kakelugn introducerades i det svenska språket redan på 1500-talet, men det var snarare en öppen spis som dekorerats med pressat kakel i rika färger
  • Johan III lät redan på 1500-talet montera dessa tidiga kakelugnar i Stockholms slott 

Köpa kakelugn? Tips för dig som drömmer om mysig värme 

Drömmer du om en egen kakelugn i ditt hus? Det är en klok investering, inte minst när elpriserna skenar i höjden. Låt oss ge dig några goda råd på vägen. 

  • Vad är huvudsyftet med kakelugnen? Ska du använda den för myseldning eller är den ett komplement till ditt befintliga värmesystem?
  • Välj rätt typ av kakelugn, som passar ditt hem och era behov. Fundera över platsen. Ska den stå i ett hörn eller längs med en vägg? Välj kakelugn därefter. 
  • Som lekman kan det vara svårt att bedöma om priset för en begagnad kakelugnen du vill köpa är rimligt. Lyssna gärna med en kakelugnsmakare först. 
  • Innan du sätter upp din kakelugn behöver du göra en bygganmälan till Byggnadsnämnden. 
  • Att montera en kakelugn tar cirka 40–50 arbetstimmar. Tänk på att det blir väldigt smutsigt i rummet.
  • När du satt upp din kakelugn ska sotaren kontrollera rökkanalerna och provtrycka den 

Vad kostar en kakelugn?

Prislappen för en kakelugn är förstås beroende på vilken typ du vill ha. Och vilket skick kakelugnen är i. En exklusiv kakelugn i original kostar från 35 000 kronor och uppåt, medan en enkel antik kakelugn ligger på mellan 10–30 000 kr. Det som tillkommer är monteringskostnaden, priset är beroende på vilken typ av kakelugn du väljer. Kontakta gärna oss för att veta mer.

Kakelugnens historik 

Och så ett stycke om kakelugnens historia. Under 1700-talet rådde brist på ved i flera områden i Sverige. Och eftersom man på den tiden eldade i öppna vedspisar som krävde mycket bränsle behövde något göras åt saken. År 1767 fick så arkitekten Carl Johan Cronstedt och generalen Fabian Wrede i uppdrag att konstruera en eldstad som skulle vara mer effektiv och bränslesnål än tidigare eldstäder. 

Den nya konstruktionen som presenterades var ett kanalsystem i kakelugnens innanmäte med fem vertikala rökkanaler. Där kunde värmen lagras under en längre tid, även efter att elden slocknat. Det var en framgångsrik konstruktion. Slingrande rökgångar murades nu och kläddes med vackert kakel från landets porslinstillverkare såsom Rörstrand. (Som kom att bli en av Sveriges största producenter av kakelugnar kring sekelskiftet 1900.)

Så kunde herrskapen på slott och herresäten få konstant värme i hela rummet genom att elda en eller två brasor per dygn. Tidigare sittningar runt öppna spisen var så ett minne blott. Först långt in på 1800-talet spred sig uppfinningen till vanligt folk. Och blev då den viktigaste värmekällan i våra bostäder ända in på 1900-talet. Man bugar och tackar. 

Varje kakelugn bär förstås på sin historia … Nyfiken på var din kakelugn kommer från? Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig att datera den och kanske (om du har tur) kan vi även berätta var den kommer från.